Trávnik

Trávnik. Aký zvoliť a ako sa oň starať.

polievanie trávnika

Koľko vody potrebuje trávnik

V priebehu vegetácie potrebuje trávnik rôzne množstvo vody. V lete zavlažujeme väčším množstvom vody ako napríklad na jeseň alebo na jar. V letnom období je trávnik náročný a závlahová dávka sa pohybuje medzi 30 až 40 litrov vody na týždeň v závislosti od teploty, druhu pôdy a klimatických podmienok.

Čítať viac...

pásy po kosení trávnika

Zásady pre krásny trávnik

Trávnik polievajte skoro ráno (cca o 4:00), alebo neskoro večer (cca o 22:00), je to kvôli teplote pôdy,  trávy a odparu vody. Ak by ste trávnik polievali na poludnie, kvapky vody vytvoria malé lupy a tráva by sa mohla poškodiť.

Čítať viac...

výsev trávnika

Výsev trávnika

Založenie trávnika svojpomocne výsevom sa môže robiť približne od začiatku apríla do polovice septembra. Vtedy má pôda dostatok vlahy a postupným nárastom denných teplôt sa vytvárajú vhodné podmienky na rast trávy. Zakladanie trávnika v lete je menej vhodné, pretože semeno zle klíči a nový trávnik trpí suchom.

Čítať viac...

vertikutácia trávnika

Ako a kedy vertikutovať trávnik

Aj v dobre upravenom trávniku sa vytvára plsť. Tá je tvorená zo zbytkov trávy z kosenia a odumretých častí trávy. Túto plsť treba odstrániť kvôli tomu, aby bola tráva zdravá a aby neusychala.

Čítať viac...

kosenie trávnika

Kedy a ako kosiť trávnik

Pre mnohých z nás je práca s kosačkou príjemnou víkendovou relaxáciou. Keď hovoríme víkendovou, myslíme sobotňajšiu. V nedľu sa totiž v súlade s mestskými vyhláškami a dobrými mravmi nekosí. Ďalšie rady, kedy a ako kosiť nájdete v tomto článku.

Čítať viac...

choroba trávnika

Najčastejšie choroby trávnika

Staráte sa o neho najlepšie ako viete, ale aj napriek tomu váš trávnik mení farbu, pomaly rastie alebo odumierajú celé časti? Možno ho postihlo jedno z týchto najčastejších ochorení.

Čítať viac...


huby v trávniku

Huby v trávniku

V prvom rade treba povedať, že rast húb v trávniku je celkom prirodzený, najmä po daždivých dňoch. Dôvodov, prečo sa im v ňom darí je hneď niekoľko.

Čítať viac...


kosačka na trávu

Ako vybrať vhodnú kosačku

Kosenie trávnika vyžaduje vhodný nástroj. Poďme si jednotlivé typy kosačiek predstaviť.

Čítať viac...