Koľko vody potrebuje trávnik

polievanie trávnika

Koľko vody je už dosť?

V priebehu vegetácie potrebuje trávnik rôzne množstvo vody. V lete zavlažujeme väčším množstvom vody ako napríklad na jeseň alebo na jar. V letnom období je trávnik náročný a závlahová dávka sa pohybuje medzi 30 až 40 litrov vody na týždeň v závislosti od teploty, druhu pôdy a klimatických podmienok.                                                                                                                                                           
                                                                                                                                                      

Denná teplota °C Dávka v mm Frekvencia zavlažovania


36 a viac 9 a viac viackrát denne

31 – 35 8 - 9 5 - 6 krát týždenne

26 - 30 6 - 7 4 krát týždenne

21 – 25 4 – 5 3 krát týždenne

15 – 20 2 – 3 2 krát týždenne

 

Pravidelné zavlažovanie netreba podceňovať pretože trávnik má svoju koreňovú sústavu len niekoľko centimetrov pod povrchom zeme a preto si z hlbších vrstiev vlahu nepotiahne.

 

Časté zavlažovanie s menšími dávkami vody znižuje odolnosť trávy proti suchu a chorobám. Ak je trávnik nepretržite vlhký, koreňový systém trávy nie je nútený preniknúť do hlbších vrstiev. Pri nadmernom zavlažovaní môžeme pozorovať výskyt a šírenie trávnatých burín a dvojklíčnolistové buriny.

 

Pri letných horúčavách sa hlbšie nezakorenené porasty ľahko vypália, pretože je väčší odpar vody a tráva z plytkým koreňovým systémom nemá dostatok vlahy pretože si nedokáže vlahu potiahnuť z hlbších vrstiev. Trávnik prinútite k hlbšiemu zakoreneniu zriedkavejšími, ale väčšími dávkami vody.