Kedy a ako kosiť trávnik

kosenie trávnika

Rady a tipy pre kosenie trávnika

Pre mnohých z nás je práca s kosačkou príjemnou víkendovou relaxáciou. Keď hovoríme víkendovou, myslíme sobotňajšiu. V nedľu sa totiž v súlade s mestskými vyhláškami a dobrými mravmi nekosí. Ďalšie rady, kedy a ako kosiť nájdete v tomto článku.

Kedy kosiť trávnik

Trávnik by sa mal počas mája a júna kosiť niekoľkokrát do týždňa. Sú to totiž mesiace, kedy zelený povrch vašej záhrady rastie najrýchlejšie. Tráva rastie rýchlejšie aj v septembri, takže aj počas babieho leta musíte kosačku vyťahovať častejšie. V lete postačí kosiť raz za týždeň. A kedy prvýkrát kosiť trávnik? Sezónu kosenia začnite s príchodom jari, v momente, keď má tráva dostatočnú silu. Uvádza sa, že prvé kosenie by malo byť keď má tráva 3 až 4 centimetre. Neskorý október je ideálna doba, kedy kosiť trávnik naposledy.

Ako kosiť trávnik

Trávnik by mal byť kosený tak, aby zostala výška stebla 3 až 4 centrimetre. To je pravidlo, ktoré platí pre okrasné trávniky. Úžitkové trávniky môžu byť o niečo vyššie. Tráva v tieni by nemala mať výšku menej ako 5 centimetrov, pretože inak bude riedka. Lúčne zmesi alebo krajinné trávniky je vhodné skracovať na 6 až 8 centimetrov. Tieto hodnoty majú priamy vplyv na to, ako často sa má kosiť. Reprezentačný trávnik je treba za vegetačné obdobie pokosiť až 35x. Úžitkový trávnik pokoste za rok približne 25x. Lúčne trávniky iba dvakrát až trikrát.

Ešte niekoľko rád, ako správne kosiť trávnik. V lete nekoste napoludnie, či skoro poobede keď panujú najvyššie teploty. A štýl kosenia prispôsobte sile kosačky. Ak kosíte vysokú trávu príliš rýchlo, ľahko zaplníte otvor, ktorým vzduch ženie pokosenú zeleň do zberného koša.

Ako kosiť mokrý trávnik?

Uviedli sme, že trávu je vhodné kosiť keď je suchá. Čo ale v prípade dlhodobých dažďov? Tie majú vplyv na to, že tráva rastie rýchlo. Majiteľ záhrady pritom na vhodný okamžik čaká márne. 

Keď sa zachovajú pravidlá bezpečnosti, môžete kosiť aj mokrý trávnik. Veľmi opatrný by mali byť majitelia elektrických kosačiek, pretože preniknutie vody do elektrických rozvodov znamená pre kosačku prakticky konečnú.

Čo s pokosenou trávou?

Pokosená tráva je vhodná ku kompostovaniu. Trávu môžete taktiež použiť ako mulčovací materiál, trebárs okolo stromov a kríkov. Zabránite tým prerastaniu buriny a vyparovaniu vody.

Ako správne kosiť trávnik do kopca?

Majitelia členitých záhrad musia výber kosačky zvlášť dobre zvážiť. Pri sklone 10 percent a viac benzínová kosačka dobre "neťahá". Riskujete vyliatie oleja a zadrenie motora. Tu sa lepšie osvedčí kosačka elektrická alebo robotická.