Huby v trávniku

Je riešením postrek na huby v trávniku?

huby v trávniku

Prečo sa hríby v trávniku vyskytujú?

V prvom rade treba povedať, že rast húb v trávniku je celkom prirodzený, najmä po daždivých dňoch. Dôvodov, prečo sa im v ňom darí je hneď niekoľko:

Existuje viacero ekologických i chemických spôsobov, ako im dať vo vašom trávniku červenú. 

Vertikulácia

Prevzdušňovanie trávnika vertikulátorom s drôtikmi trávu nielen prevzdušní, ale zároveň ju zbaví húb. Pokiaľ nemáte vertikulátor, nezúfajte. Prevzdušniť trávnik sa vám podarí aj obyčajnými vidlami alebo hrabľami.

Pieskovanie

Cieľom pieskovania je zlepšenie povrchovej časti vegetačného substrátu. Špeciálny kremičitý piesok je dobré pomocou pieskovača rovnomerne aplikovať na celý trávnik. Následne by sa mal dôkladne zapracovať do základov trávnika. Pieskovanie je ideálne ako druhý krok po vertikulácii. Optimálna spotreba piesku je 5 – 10 litrov na štvorcový meter.

Hrabanie lístia

Veľkou chybou je nedostatočné odstránenie lístia, machu a plsti z trávnika na jeseň. Listy vytvárajú vlhké a dusné prostredie, v ktorom sa huby rýchlo rozmnožujú. Odstránením lístia obmedzíte prísun vzduchu a svetla.

Mechanické odstránenie

Huby v trávniku nikdy nekoste, odstraňujte ich trhaním tak, aby ste sa čo najmenej dotýkali trávnika. Počas manipulácie sa totiž z húb uvoľňujú výtrusy.

Chemické odstránenie

Pri aplikácii postreku dbajte na vhodné klimatické podmienky (teplota v rozpätí 5°C – 25°C). Po aplikácii nesmie pršať najmenej tri hodiny, aby sa látky stihli vstrebať do pôdy. Niektoré z týchto prostriedkov môžu byť škodlivé pre domáce zvieratá. Preto sa pri kúpe poraďte s odborníkmi.