Ako vybrať vhodnú kosačku

aku kosačka

Výber kosačky - ktorá je tá správna?

Typy kosačiek

Kosenie trávnika vyžaduje vhodný nástroj. Poďme si jednotlivé typy kosačiek predstaviť.

Vretenová kosačka zanecháva rez podobný strihu nožníc. K tráve sa teda chová najšetrnejšie, kosenie prebieha strihom trávy medzi dvoma britmi. Kosenie ale trvá dlhšie a na veľkom pozemku sa poriadne zapotíte.

Rotačná kosačka trávu seká. Kosenie je jednoduché a rýchle, obzvlášť ak sú nože dobre nabrúsené a výkon motora solídny. Je však treba mať na pamäti, že steblá trávy vplyvom týchto mašín zažívajú šok  a môžu žltnúť.

Strunová kosačka je ideálne ku koseniu zle dostupných miest.

Bubnová kosačka či záhradný traktor je najlepší spôsob ako kosiť veľké pozemky. Sú ale menej obratné. 

Robotická kosačka je momentálne trend, ale stále nie sú natoľko inteligentné aby perfektne pokosili trávnik, ak je na ňom veľa prekážok.

Elektrická alebo motorová?

Vretenové či rotačné kosačky sa predávajú v dvoch variantách čo sa týka pohonu. Lacnejšie sú elektrické, naviac potešia nižšou hmotnosťou a ľahšou údržbou. Ale musíte počítať s tým, že potrebujete zdroj elektriny, takže sa ďaleko nedostanete. Väčšiu voľnosť pri práci ponúka kosačka motorová, ktorá má lepší výkon. Je ale drahšia a hlučnejšia. Okrem toho kvôli výfukovým plynom a unikajúcemu palivu predstavuje ekologickú záťaž. 

Treba benzínovú kosačku premazávať?

V minulosti sa do motorovej rotačnej kosačky musel s benzínom pridávať aj olej. Dnes už na to nemusíte myslieť ak máte štvortaktný motor. Kosačka sa maže sama. 

Ako na údržbu kosačky?

Po každom kosení očistite žací nôž. Postrážte si aby bol nôž ostrý. Ak je tupý, dajte si ho nabrúsiť. Elektrická kosačka je na údržbu jednoduchšia, okrem noža stačí skontrolovať už iba izoláciu kábla. Pri benzínovej kosačke je potrebné myslieť na pravidelnú výmenu oleja a čistenie filtra.